Wormen

Alle honden en katten hebben wormen als kitten of puppy. Honden worden in de baarmoeder al besmet met spoelworm. Kittens krijgen spoelworm via de moedermelk.

 

 

Het is dus zeer belangrijk dat de fokker direct al begint met ontwormen. Daar mag je ook vanuit gaan als je een kitten of pup koopt. Vraag wel goed na wanneer voor het laatst is ontwormt en met welk product. U moet zelf 1 x per maand blijven ontwormen tot ze ca. 6 maand zijn. Daarna is normaal gesproken 2 x per jaar voldoende, levenslang.

 

 

Wormen zie je normaal niet in de ontlasting. Soms als een huisdier veel last heeft van wormen zie je dat soms in braaksel of geledingen van de lintworm in de ontlasting of rond anus. Dit zijn dan net rijstekorrels als ze opgedroogd zijn. ” Sleetje rijden” kan een aanduiding zijn van aanwezigheid van wormen. Het kan ook zijn dat de anaalklieren problemen geven. Dus dan anaalklieren laten controleren en/of ontwormen.

 

 

Indien u iets van lintworm ontdekt dan ontwormen en na 1 maand herhalen. Vlooien brengen lintworm over op de hond of kat. Als uw huisdier last van vlooien heeft dan goed vlooien bestrijden en dan ook ontwormen. Ook al is dit een paar week eerder nog gebeurt.

Bij katten die veel muizen vangen kunnen ook snel besmet raken door de lintworm omdat muizen ook een tussengastheer voor lintworm zijn net als vlooien. Deze katten mogen wel 4 x per jaar ontwormd worden of soms nog vaker.