Teken.

Konden we ons eerder beperken tot “getverdemme een teek” tegenwoordig is het oppassen geblazen met deze parasiet die de vaak dodelijke ziekte Babesiosis/tekenkoorts kan overbrengen op ons huisdier.

Sinds korte tijd zijn er ook in Nederland teken te vinden die de gevreesde Babesiose over kunnen breng op onze honden. Voorheen kwam deze teek alleen voor in het Middelandse zee gebied. De ziekte Babesiosis is in veel gevallen dodelijk en er kan niet tegen geënt worden. Het enige wat u kan doen om te voorkomen dat uw hond besmet raakt met deze ziekte is te voorkomen dat een teek zich langdurig in uw hond kan vastbijten. Nu zijn er veel bestrijdingsmiddelen op de markt die tekenbeten tegen moeten gaan, maar helaas, deze middelen geven geen 100% garantie dat uw hond nu teek vrij zal blijven.

Een teek moet min. 12 tot 24 uur vast zitten op uw hond wil deze uw hond besmetten met babesiosis. Dagelijkse controle na een boswandeling is dan ook een aanbeveling. Teken kunnen ook gewoon in uw tuin zitten, dus ook al komt uw hond niet in het bos of park, dagelijkse controle blijft noodzakelijk.

Wat nu te doen als u toch een teek op uw hond vindt die zich vastgebeten heeft. Voorkomen moet worden dat de teek in de stress schiet, daar deze op dat moment zijn gif in uw hond zal spuiten. Verdoven met alcohol is ook uit den boze, daar de teek ook dan zijn gif loslaat in uw hond. Naast Babesiosis kan het gif van de teek ook lelijke infecties veroorzaken en de ziekte van Lyme overbrengen. Het is dus zaak de teek zo snel en zo simpel mogelijk te verwijderen. Met de tekenpincet, kunt u kleine teken met het knijpertje vastpakken, ronddraaien (richting niet belangrijk) en zo simpel verwijderen. Nooit aan de teek gaan trekken, deze laat na een paar draaien vanzelf los. Teken zijn niet alleen een gevaar voor uw hond. Ook uzelf of uw kinderen kunnen door een teek gebeten worden en besmet worden met de ziekte van Lyme of een flinke infectie oplopen. Nadat de teek verwijdert is kunt u de plek ontsmetten met alcohol om ontstekingen te verkomen.